Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004 Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com

Αλεξανδρούπολη 2/01/2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ


Ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους συναδέλφους. Αυτές τις μέρες στη σκέψη μας είναι οι εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι που δε γνωρίζουν ξεκούραση και γιορτές, δουλεύουν χωρίς ρεπό και τις Κυριακές. Οι συνάδελφοί μας που παραμένουν απλήρωτοι, αυτοί που οι εργοδότες τους ζητάνε πίσω το δώρο ή δεν τους το έχουν δώσει καθόλου, όσοι το παίρνουν σε κουπόνια λες και τα τέλη κυκλοφορίας, τα φροντιστήρια των παιδιών και τόσα άλλα μπορούν να πληρωθούν με κουπόνια.

Στη σκέψη μας είναι οι συνάδελφοί μας που πέθαναν από τις αναθυμιάσεις μηχανισμού θέρμανσης με υγραέριο σε πτηνοτροφική μονάδα συμφερόντων ΖΟΥΡΑ στα Καλύβια Αττικής, γιατί δεν υπήρχε ρεύμα στο χώρο που δούλευαν και έμεναν. Η σκέψη μας είναι στον αντιπρόεδρο του σωματείου μας, εργαζόμενο επίσης στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, που η εργοδοσία τον είχε αφήσει χωρίς ρεύμα και νερό πολλούς μήνες, ενώ μετά από τις παρεμβάσεις και του σωματείου μας αναγκάστηκε να πάρει κάποια μέτρα αν και αυτά δεν αλλάζουν την αθλιότητα που επικρατεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση.
Απαιτούμε όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ, σε όλη την Ελλάδα, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαμονής. Είναι το λιγότερο για αυτούς τους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, που δουλεύουν χρόνια, πολλοί από αυτούς χωρίς ρεπό, συχνά απλήρωτοι για μήνες, με απλήρωτες υπερωρίες, κτλ.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πρόεδρο του σωματείου μας που διώκεται από τις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ και δικάζεται μαζί με άλλους συνδικαλιστές στις 28 Ιανουαρίου γιατί στήριξε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Αμφιτρίτης στην Αλεξανδρούπολη, με βασικό αίτημα να σταματήσει ο εργασιακός μεσαίωνας.
Η νέα χρονιά δεν μας βρίσκει όλους γύρω από ένα τραπέζι να μοιραζόμαστε τα κέρδη της ανάπτυξης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια δεν μοιραστήκαμε όλοι τα βάρη της κρίσης. Τα δικά τους στοιχεία δείχνουν ότι και τη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε οι εργαζόμενοι, ο λαός, να πληρώνουμε το 93% των φόρων, την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις επωμίζονται μόνο το 7%.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του «Εργάνη» για το 2019:
· Ένας στους πέντε μισθωτούς έχει μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά
· Τουλάχιστον ένας στους τρεις λαμβάνει μεικτό μισθό μέχρι 700 ευρώ
· Το συνολικό «κόστος» ανά εργαζόμενο το 2019 υποχώρησε κατά 2,4% σε σχέση με το 2018.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό και προσπαθεί με νόμο να περιορίσει τις διαδηλώσεις. Πατάει πάνω στους νόμους των προηγούμενων, στη
μοιρολατρία που έφερε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει με μεγαλύτερη ταχύτητα να υλοποιήσει τα θέλω βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, κτλ. Φτιάχνει μεικτό σώμα στρατού και αστυνομίας υποτίθεται για την προστασία των συνόρων αλλά στην ουσία με στόχευση στην εσωτερική ασφάλεια!
Εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε κινδύνους για τα συμφέροντα ντόπιων και ξένων εταιριών ενέργειας την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι ζούμε στην ενεργειακή φτώχεια. Μας διαφημίζουν τον ΕastΜed λες και δεν έχουμε την εμπειρία του ΤΑΠ, ειδικά στη περιοχή μας, για το τι άφησε τελικά σε εργαζόμενους, συνολικά στο λαό της περιοχής. Για ακόμα ένα χειμώνα οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια, ενώ την ίδια ώρα περνάν 2 αγωγοί φυσικού αερίου από την περιοχή μας.
Όπως γίνεται κατανοητό για να υπάρξει καλή χρονιά για εμάς τους εργαζόμενους χρειάζεται ακόμα περισσότεροι να μπουν στον αγώνα. Να δυναμώσει η οργάνωση, η διεκδίκηση. Αυτή είναι η δική μας δύναμη, μόνο αυτή όπου έχει δοκιμαστεί έχει φέρει αποτελέσματα μικρά ή μεγαλύτερα. Σε αυτό το δρόμο καλούμε όλους τους συναδέλφους!
Το 2020 να είναι μια χρονιά με υγεία και αγωνιστική ανάταση. Το έχουμε όλοι μας ανάγκη! Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου